Wat is er leuker dan een mascotte die jouw bedrijf, product of vereniging vertegenwoordigt in al jouw publieke uitingen? Hieronder vindt u een overzicht van de leukste mascottes die Lectrr de voorbije jaren heeft ontworpen.
Het Gentse Belfort, één van de grootste toeristische trekpleisters van de Stad, vierde in 2013 z'n 600-jarig bestaan. Naast een 13 meter lange zoekplaat die tentoongesteld werd in de Lakenhal hadden ze ook een mascotte nodig. En welk dier leent zich beter om mascotte te worden van het Belfort dan de eeuwenoude draak die de toren siert? De draak siert inmiddels de inkom van het Belfort en verschillende postkaarten. En ergens in de zoekplaat zit ze ook verstopt...
Strip Turnhout, het grootste stripfestival van Vlaanderen, was op zoek naar een vast figuurtje om in al hun communicatie te gebruiken. Als toenmalig Stadstekenaar werd Lectrr verzocht om die te creëren. In plaats van één figuurtje kreeg Strip Turnhout echter een heel volkje, een folkloristisch achtergrondsverhaal en nog zoveel meer.
Lectrr ontdekte de Olmen toen hij op zoek naar inspiratie in de oude stadsarchieven onder de Warande aan het snuisteren was. Achter een vermolmde dossierkast vond hij een gat in de muur. Toen hij z'n hoofd doorheen het gat stak kon hij z'n ogen haast niet geloven...
Bovenstaande afbeelding stelt Olmenstad voor, een bruisende gemeenschap die zich diep onder de kelders van de Warande heeft ontwikkeld. De inwoners, de Olmen, zijn een volkje van kleine deugnieten, die zich de hele dag bezighouden met het uitsteken van kattenkwaad. Is er een dossier vermist bij de Stadsdiensten van Turnhout? Hangt er een wegwijzer fout? Reken er maar op dat het de schuld van de Olmen is.
Voor elke uiting van het festival werd een aparte Olm bedacht en uitgewerkt. De Kiekeboe-expositie kreeg een eigen Olm, de informatiestand, de Bronzen Adhemar-Olm werd op papier gezet, ga zo maar door. Meer dan 40 verschillende Olmen zagen het levenslicht. Het mooie aan de Olmen is dat ze zo verscheiden zijn, en toch heel herkenbaar. Ook hun heel herkenbare kleurenpalet, opgebouwd uit de basisdrukkleuren cyaan, magenta,
geel en zwart zorgen voor extra herkenbaarheid.
De Olmen werden ook ingezet voor de affiche, de belettering van de Strip Turnhout wagens, bewegwijzering, t-shirts enz. Het ging zo ver dat zelfs Stad Turnhout overstag ging en de Olmen ging gebruiken bij de communicatie van de bibliotheek.
Op de toren aan de bibliotheek prijkt een ENORME Olm.
De officiële affiche van Strip Turnhout 2011.
Naast het kleurgebruik speelde ook de typografie een belangrijke rol in dit project. De Olmen zijn tegelijk hedendaags én tijdloos, daarom kozen we voor fonts die dat ook zijn. De belangrijkste rol was weggelegd voor Duffy Bold van ShinnType, die in het titelbeeld gebruikt werd.
Voor de meer zakelijke tekst kozen we voor verschillende gewichten van Museo Slab van Exljbris uit Arnhem.
€21,50
Met dit boek schreef cartoonist Lectrr zijn debuutroman.
Hij ruilde stift voor pen, maar het beeldende blijft...