ST_charlie_hebdo_2_UK

Lectrr wint Internationale prijs! 03 MEI 2018

Gent/Ottawa –  Cartoonist Lectrr werd gisteren in het Ottawa gelauwerd met de Grand Prize in de 18e editie van de International Editorial Cartoon Competition for World Press Freedom.

De persvrijheid heeft de laatste tijd maar weinig te vieren: nog nooit kwamen journalisten en cartoonisten zo vaak in het vizier van machthebbers. Daarom was het thema van deze wedstrijd ook 'The High Price of a Free Press', en deden cartoonisten van over de hele wereld mee. 

Uit de inzendingen koos de jury, onder leiding van de gerenomeerde Canadese cartoonist Bado (°1949, huiscartoonist bij 'Le Droit') dertien cartoons voor de shortlist. Tijdens een samenkomst van UNESCO Canada in het National Arts Center in Ottawa werden de drie laureaten bekend gemaakt.

De derde prijs gaat naar Adene uit Frankrijk, de tweede prijs naar Emad Salehi uit Azerbeidjan en de Grand Prize wordt toegekend aan Lectrr, voor een cartoon die eerder verscheen in De Standaard. Aan de Grand Prize is een geldprijs verbonden van $1000CDN en een Certificaat van UNESCO Canada. 

De winnende cartoons zullen een tijdlang worden tentoongesteld in het National Arts Center, in het kader van World Press Freedom Day.